Epke Wonderlamp

Epke Wonderlamp

Mama is verliefd op Epke Wonderlamp,” zei mijn dochter een aantal jaar terug. Vandaag komen de sportbewondervlinders zeker weer op. Wat een sportman. ‘De leeuw van Lemmer’ wint zijn derde wereldtitel op de rekstok, aldus Hans van Zetten, die van opwinding bijna uit elkaar ploft. 

Goud

De beelden van Epkes Olympische deelnames laat ik vaak aan jonge sporters zien. Het geeft prachtig weer, hoe dicht winst en verlies bij elkaar liggen. 2008, een glippertje en weg. 2012 Goud. 2016, een foutje en je ligt plat op je neus. Daar gaat je medaille en al je uren trainen. Voor goud moet alles kloppen: fysiek, technisch, tactisch en mentaal. Vooral die laatste twee vind ik natuurlijk heel interessant. Hoe zorg je dat je scherp bent op het juist moment? Dat je ritme, timing en waarneming optimaal is? 

Mentale voorbereiding

De beste sporters voelen ook angst, zenuwen, twijfel vooraf. Het gaat vooral om de interpretatie van dat gevoel. Merk je dit op als een belemmering of als een gezonde reactie van je lichaam, die zich voorbereid op het spannende moment dat gaat komen. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wat je doet, wanneer je startplek bekend is. Ben je als eerste, in het midden of als laatste aan de beurt. Ook Epke heeft zijn voorkeur, maar het is vooral belangrijk hoe hij zijn ‘wachttijd’ zinvol invult.

Dat is dat je behalve een fysieke ook een mentale warming up doet. Bij het wachten liggen de afleidingen op de loer. Je hoort dan bijvoorbeeld het publiek uit z’n dak gaan omdat je tegenstander heel goed bezig is (denk bijvoorbeeld aan de Duitse Fabian Hambüchen bij de Olympische Spelen in 2012 die nog voor dat Epke moest, een hele mooie prestatie neerzette).

De mensen om je heen roepen nog wat naar je.

Het draait er op dat moment om, wat je tegen jezelf zegt. 

Turnen leent zich goed voor een visualisatie-oefening. Immers de situatie is voorspelbaar. Je weet wat je wilt gaan doen. In gedachte kun je jouw optimale bewegingsuitvoering precies doen. Soms schiet daar een gedachte doorheen waarin het mis gaat (zeker als je eerder op je neus gevallen bent). Je brein geeft alleen aan ‘Let op’. Het mooie van een gedachte is, dat het maar de gedachte is en dat je het nog een keer op de gewenste manier in je hoofd kunt uitvoeren. Daarna vat je in een paar korte taakgerichte termen samen: Zo ga ik het doen. De gereedheid in het lichaam is gestart. Daarna doe je een ademhalingsoefening, waarbij jij je even afsluit en je hartslag en spierspanning optimaliseert. 

Epke Wonderlamp wint goud. Hij heeft nieuwe informatie voor herhaling van deze actie. Hans van Zetten op je koptelefoon en de glimlach van vertrouwen zal op je gezicht verschijnen. 

https://nos.nl/artikel/2257719-fenomenale-zonderland-verovert-derde-wereldtitel-aan-de-rekstok.html