Gladiatoren aan de Maas mentaal klaar voor spetterend boksgala

Gladiatoren aan de Maas mentaal klaar voor spetterend boksgala

Soms mag je aan mooie projecten een (kleine) bijdrage leveren. Dit weekend gaf ik de boksers van Gladiatoren aan de Maas mentale training. Een jaar lang trainden deze Rotterdamse ondernemers keihard, zodat zij nu klaar zijn voor hun bokspartij op 16 november 2019 in de ring bij het Excelsior Stadion.

Mentale kracht

Het mooie is dat de foto’s van deze boksers prachtig tonen hoe je mentale power uitstraalt. Zo laat je zien dat je vertrouwen hebt en gretig bent om te presteren. Van binnen mag je best twijfel voelen, maar dat hoeft je tegenstander niet te weten.

De helft van de groep wint.

Angst

Het is best logisch als er vooraf  ‘zorggedachten’ de revue passeren. De fysieke bokstraining, waarbij je klappen uitdeelt en ontvangt zorgen dat er emoties loskomen, die je misschien eerder weggestopt hebt. Dat maakt dat bokstraining behalve fysiek, ook mentaal veel van je vergt. Je lichaam maakt zich gereed te presteren, maar waarschuwt je ook ‘gevaar te vermijden’. Dat kan zorgen voor angstgevoel, wat natuurlijk niet helpt wanneer je juist wel die ring in wilt stappen.

 

Winnen of verliezen

Het is logisch als je zenuwen of spanning voelt. Je lichaam is zich klaar aan het maken. De tent is uitverkocht, dus je weet dat er 2000 man/vrouw naar je kijken, waaronder mensen die voor jou belangrijk zijn. Kijk om je heen en wees trots dat je er staat.

Je zet je in voor een goed doel, voor kinderen die problemen hebben met hun mentale weerbaarheid.

Je familie, vrienden houden van je of je wint of verliest en zijn er jou te steunen.En heel eerlijk de rest wil graag boksen zien, maar zijn ook gericht op hun zakenrelaties en de bitterballen. Zo blijf je het in perspectief zien en maak je het voor jezelf niet te groot.

Gereed te presteren

We hebben een aantal vaardigheden getraind die je helpen je gereed te maken het uiterste uit jezelf te halen:

  • Ademhaling zorgt voor optimale spanning en focus;
  • Taakgericht door korte richtpunten vanuit jouw plan als: afstand, bewegen, rust;
  • Aandacht op datgene waar je zelf invloed op hebt;
  • Wees trots bij winst en verlies op de inspanning die je het hele jaar geleverd hebt.
Een bokser die in het hoofd van de ander wil kruipen en de ander die zegt: ‘ik liet hem er zo doorheen’ gaan. Dat is wat een één op één duel zo mooi maakt.

foto’s site www.gladiatorenaandemaas2019.nl

Beetje Flow op het Sportfilmfestival in Milaan

Vorig jaar werd Flow Mentale Training gevraagd om mee te werken aan de sportfilm Tiffany’s dream van Wendelien Voogd. De film won de juryprijs op het Sportfilm Festival in Rotterdam. Op 15 november draait de film op het FICTS Sportfilmfestival van Milaan. Tiffany’s Droom is als één van vijf films genomineerd voor de Guirlande d’honneur, dé prijs van het festival.

Talenten Trainings Center Zuid Holland

De film gaat over de 14-jarige Tiffany is als eerste van haar manege geselecteerd voor het Talent Training Center Zuid Holland, waar jonge talentvolle springruiters worden klaargestoomd voor de topsport. Het is een film die ontroerd en Rotterdamse humor heeft. De film laat zien hoe belangrijk het systeem is, waarin je opgroeit en de steun die je krijgt vanuit je omgeving.

Je leert als sportpsycholoog, coach of begeleider in de sport, dat je altijd moeite moet doen om ‘de persoon achter de prestaties’ te leren kennen. 

Tiffany woont bij haar opa. De film begint lekker Rotterdams waarbij Tiffany opa uitkaffert voor mongool, omdat hij haar rust verstoord. Een prachtig plaatje van opa die vol liefde voor zijn kleindochter zorgt, maar niet altijd aan de topsport-voorwaarden voldoet.

Mentale Training
Tiffany belandt bij het Talenten Training Centrum in een voor haar totaal nieuwe omgeving. Ik ben sportpsycholoog bij het TTC. In de film geef ik Tiffany en haar teamgenoten mentale training, wat voor haar nieuw is.

Ook ik had mijn oordeel toen ik Tiffany voor het eerst zag. “Wat zit ze er passief bij, heeft ze wel in huis wat een topsporter nodig heeft?”

 

Tiffany moet eigenlijk meer knokken dan alle anderen. In het systeem van resultaat en verwachting die deelname aan zo’n talententeam vereisen. Dat is meer dan foutloos springen alleen. Juist de randvoorwaarden: op tijd komen, aan afspraken houden, gezond eten, materialen in orde, daar staat Tiffany, nog voordat ze gaat rijden al met 1-0 achter.

Club als veilige haven

Stap voor stap zie je Tiffany vooruit gaat. Tegenslag gewend, toont ze zich weerbaar en gaat door. Waarbij ze altijd terug kan vallen in de veilige haven van haar clubtrainer. Van de clubtrainer leren we, hoe belangrijk het is om de taal van je sporter te spreken, zodat je elkaar begrijpt. Daar wordt zij beter van.

Film

Tiffany draait op Cinekid, hét festival voor jeugd- en kinderfilms!
Op 21 oktober wordt de 15-minuten versie vertoond in een programma van KRO-NCRV’s Zapp Echt Gebeurd. In januari 2019 wordt de film ook uitgezonden op KRO-NCRV’s Zapp Echt Gebeurd!
De vertoning op Cinekid is op zondag 21 oktober om 16:30 in de Westergasfabriek, Amsterdam.

En dus op 15 november in Milaan. Wij wensen Wendelien en Tiffany veel succes.