De KOEKOEK van Vandaag Inside stopt grensoverschrijdend gedrag

Categorie:

in de media

Koekoek

Alle berichten over wangedrag zette mij tot nadenken en ik  kwam erachter dat er in mijn geschiedenis meerdere situaties zijn, die de wenkbrauwen doen fronsen. Tegelijkertijd houd ik van praktische oplossingen die direct effect hebben. Het geluid van de koekoek van Vandaag Inside ter voorkoming van wangedrag.

Je kunt het grijze gebied testen door de vraag: ‘Zou ik willen dat mijn dochter of zoon dit overkomt?’ Als het antwoord ‘nee’ is, laat het.

Met de het geluid van de koekoek kunnen we een grijs gebied zichtbaar maken: wat kan wel en wat niet? Wanneer een verslaggever zich afvraagt ‘kan ik een vrouw een hoer noemen?’ Nee dus!

De koekoek kan als direct ‘lik op stuk beleid’ werken, voor een optimaal effect moet iedere Nederlander dit doen. Zodra er iets gebeurt waarvan je denkt; ‘dit kan echt niet’, roep je hard koekoek of het zou nog mooier zijn, wanneer er een klein apparaatje komt voor in je tas, die hard dit geluid maakt.

Mijn eigen koekoek

Als buitensportinstructeur gaf ik mountainbike instructie voor een bedrijfsuitje in de Ardennen. Eén van de mannen vond het een goed idee zijn kroonjuwelen op het zadel te leggen, KOEKOEK.

Toen ik bij een kanobivak in de Ardeche de bosjes indook om te gaan plassen, ging een meneer op een meter afstand met zijn leuter spelen, KOEKOEK.

Op de camping dook er een beschonken deelnemer ongevraagd mijn tentje in en zei: ‘Ik ga bij de reisleider slapen’, KOEKOEK.

Oudjaar 00.00 uur duwde een collega skileraar zijn Tsjechische tong ongevraagd naar binnen, KOEKOEK.

Op de sammelplatz negen uur in de ochtend fluistert een oudere skileraar in mijn oor: ‘Oh Daniela, du machst mir heiss’, KOEKOEK.

Als sportpsycholoog had ik een afspraak met iemand met een hoge functie binnen een grote topsportkoepel om te spreken over een veilig en plezierig topsportklimaat. Hij was een half uur te laat en zijn eerste zin was: ‘Normaal praat ik niet met mensen zoals jij’, KOEKOEK……

Gradatie

Niet iedere koekoek is even heftig. Daarom moet het volume en de frequentie van de koekoek verschillen.
Iemand stuurt zijn sneue slurfje via Whats app, jij stuurt het geluid van de koekoek gemengd met de schaterlach van René van der Gijp.

“Of een berichtje waarbij Bas Hoeflaak zijn lied zingt: ‘Ga jij maar lekker spelen met je fluit’.”

Neukverhalen in de auto, jij laat een harde herhalende koekoek horen totdat hij stopt.

Als je het meldt en diegene lacht het weg, KOEKOEK.

Wanneer je naar een vertrouwensmeldpunt gaat en de mevrouw bij wie je dat doet blijkt getrouwd met de man over wie het gaat, KOEKOEK.

Een trainer die zijn sporter ‘vies vet varken’ noemt krijgt een hele harde langdurige tinnitus KOEKOEK, net zo lang tot hij niet meer de zaal in wil.

Een trainer die een hele dag zwijgt omdat zijn sporter verloren heeft, KOEKOEK.

Een trainer die tegen een vijftienjarig meisje een opmerking maakt over haar tennistopje, KOEKOEK.

Als kind dertig uur moeten trainen, ouders KOEKOEK

“Een alarmerende koekoek voor de omstanders, zodat zij niet langer wegkijken.”

Machtsverschil

De koekoek werkt als een katalysator waardoor het rationele brein weer ingeschakeld wordt. Je rationele brein wordt ook wel je REM genoemd waardoor een persoon logisch kan blijven redeneren: is datgene wat ik doe wel zo slim en welk effect heb ik op de ander, misschien moet ik het laten?

“Of er een koekoek ontstaat hangt af van de situatie en van de persoon wat betreft: positie, intelligentie, invoelend vermogen en humor.”

Uiteraard is het raar je zakie op je fietszadel te leggen, maar mijn collega Roos en ik hadden de regie. Wij gingen volkomen stoïcijns door met onze uitleg over de versnellingen van de fiets, de groep luisterde en de man werd ongemakkelijk en stopte uit zichzelf alles weer terug op de plek waar het hoort: in zijn broek. Roos en ik hebben daar later enorm om gelachen.

Wanneer er gelijkwaardigheid is in intelligentie en humor, bijvoorbeeld bij goede vrienden dan kan er meer. Maar dan durf je ook meer terug te zeggen.

Bij machtsverschil, zoals bij: jury-deelnemer, werkgever-werknemer, begeleider-stagiair, docent-leerling, volwassene-kind ligt het anders. Bij professioneel gedrag en vertrouwen hoort geen koekoek te ontstaan. Doe gewoon je werk en gebruik de normale fatsoensnormen. En als het het je gebeurt spreek het hardop uit.

“Wanneer de ander doorkrijgt dat zijn gedrag koekoek is, geef je hem of haar de kans hiermee te stoppen.”

De koekoek geeft mensen wiens morele kompas onvoldoende werkt een duidelijk signaal.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *