Flow bij NOS Jeugdjournaal: ‘De jongste Olympiër’

Kun jij je voorstellen dat je als 11-jarige in actie komt op de Olympische Spelen? Zheng Hao Hao uit China wel.

Onderaan zie je het filmpje dat aanzet tot nadenken. Wat vind jij?

Met duizenden toeschouwers staat ze er relaxed bij. Zheng Hao Hao is er klaar voor. Ze doet mee aan het onderdeel Park bij het skateboarden.

4 jaar geleden begon ze met skaten en nu is ze de allerjongste van de meer dan 10.000 Olympische atleten.

Daniëlle:

“Ja, het is natuurlijk supergaaf als je mag meedoen aan wat je het allermooiste vindt en dan op zo’n groot podium!”

Daniëlle van der Klein-Driesen is sportpsycholoog en werkt veel met jonge topsporters. 

“Kinderen die heel goed sporten die zijn zelf vaak heel perfectionistisch dus een fout vinden ze bloedirritant.

Bij topsporter moet er gewoon gewonnen worden en dat lukt natuurlijk niet altijd. Je kan een hele mooie sprong maken maar je kan ook vol op je gezicht vallen, en dat ligt met topsport dicht bij elkaar.”

Niet altijd een minimale leeftijd

De leeftijd waarop je mee mag doen aan de Olympische Spelen verschilt per sport. Zo is er voor de sport skateboarden en langebaanzwemmen geen minimale leeftijd, mag je vanaf je 14e meedoen aan het onderdeel schoonspringen en voor de sporten klimmen, paardrijden en turnen mag dat vanaf 16 jaar. 

Een maximum leeftijd is er niet op de spelen. Veel sporters stoppen zelf als ze niet meer fit genoeg zijn. Er doen deze spelen meer kinderen mee. Bij het skateboarden, maar ook bij het zwemmen, turnen, atletiek en judo.

Dat is niet alleen maar leuk of knap. Er is ook discussie over want is het wel goed voor een kind om mee te doen aan zo’n groot sportevenement? 

De Olympische Spelen zijn niet gemaakt voor kinderen

Daniëlle: “De Olympische Spelen zijn niet gemaakt voor kinderen: de hele omgeving is gericht op volwassenen en hun prestaties. Ze moeten wat laten zien en de belangen zijn heel hoog. Daar moet je maar mee kunnen omgaan.

Je hebt een beetje een balans tussen presteren en plezier. Als dat op een gegeven moment uit evenwicht is dan kan je daar best wel ongelukkig van worden.”  

Dat lijkt bij Zheng Hao Hao niet zo te zijn. Ze maakt grapjes met haar coach als we haar spreken. Haar eerste ronde ging goed, de andere twee iets minder. 

De ouders van topsportende kinderen moeten niet teveel pushen. Dat is belangrijk. En hun coach moet natuurlijk ook in de gaten houden hoe het met hem of haar gaat. Dan kan het echt wel dat je als kind aan topsport doet. 

Daniëlle: ”Je kan in topsport prachtige dingen doen. Je maakt mooie reizen, je ontmoet mensen die je misschien anders niet ontmoet had, en je leert fysiek allemaal dingen.”

“Maar tegelijktijd moet die omgeving er wel rekening mee houden dat je maar één keer kind bent.“

Over 5 dagen is Zheng Hao Hao jarig en wordt ze 12. 

 

Als je maar wint

De grens tussen stimuleren en pushen is klein. Als je maar wint geeft een mooie inkijk in het leven van sportouders en hun sportende kinderen. 

Deel via social media

Deel bovenstaande artikel in je netwerk of mail het naar een vriend(in)! ‘Sharing is caring’.

Volg Flow Mental training

Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie op het gebied van mentale training, volg ons dan op onze sociale media kanalen!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *