Het is geen feessie! De beste hardlooptrainer (95) stopt ermee

Onderwerpen:

hardlopen, marathon, PAC

sport:

Atletiek

Categorie:

sportpsychologie

“Spreek ik met Michel en Danielle? Ik wil zeggen dat ik een fantastische tijd met jullie gehad heb. Ik ben dankbaar. Het is mooi geweest.” Ik zeg: “Henk, jij bent zo belangrijk voor zoveel mensen als trainer en persoonlijk. Dankjewel Henk, namens iedereen.”

Daniëlle

In 2003 ren ik rondjes op een lege atletiekbaan bij PAC. Ik heb een doel voor ogen, ik wil de marathon binnen de 3.30 uur lopen. Henk komt naar mij toe en adviseert mij bij zijn groep te komen trainen op de baan. Zo geschiedde. Ik ging meetrainen met zijn middenlange afstandgroep. Een groep met bijzondere humor en sterke hardlopers. Ik ontmoette mijn man Michel, waarvan Henk nog altijd vindt, dat hij de grondlegger van onze relatie is, evenals die van Francis en Marcel.

Henk was getuige bij ons huwelijk in 2012. Hij had geen paspoort of identiteitskaart, dus die moest hij nog snel laten maken. “Potverdorrie, dat is mooi dat ik hierbij mag zijn,” zei hij.

Henk fietste met mij mee toen ik voor de marathon trainde. Bij dertig kilometer zei hij: “Ik ben de weg kwijt.” Hij vond dat zelf erg grappig …

De laatste keer dat ik met Henk trainde was een half jaar geleden. Henk scherp als altijd, gaf iedere loper een persoonlijk schema en een paar loopmaatjes.

In het ziekenhuis: “Jij snapt als trainer hoe je plezier en presteren koppelt.” Henk: “Maar dat heb ik wel gelezen hoor in je laatste boek.”

Een gouden groep

Bij PAC vonden wij uiteraard dat wij de meest bijzondere groep waren. Maar Henk had nog een trainingsgroep in Barendrecht. Een gouden groep noemde hij dat. En terecht. Zij zorgden dat Henk tot zijn 95e levensjaar twee per week op de trainingsplek stond.

Francis

Henk fietste met de marathontrainingen vaak mee. 25 kilometer duurtraining met mega lange tempo’s erin, vaak pyramides zoals 6-8-10-12-14-12-10-8-6 minuten versnellen. De voorste lopers liepen weer terug en zo kon iedereen meedoen. Het ging allemaal om tempo hardheid en ik ben die trainingen altijd blijven doen voor de marathon en zweer erbij.

Vanaf de geboorte van Bram was ook die welkom bij de training. Op de baan stond hij naast de tribune in de hardloopwagen en desgewenst liep Henk een beetje te schudden om hem in slaap te krijgen. Henk werd opa Henk voor onze.kinderen en hoe trots is hij dat Bram nu zo lekker loopt!

Henk was er altijd om je op de juiste manier te stimuleren of af te remmen. Het is altijd goed. Hij weet inmiddels alles van zwangerschappen en overgangskwaaltjes.

“Masseren deed hij keihard. Tegen Marcel zei hij Als je een meisje was deed ik het zacht…”

Joop

Gouwe gozer Joop. Staat altijd voor Henk klaar.

Niek

Zo’n 42 jaren geleden had ik, Niek Bravenboer, sportmasseur in opleiding, het voorrecht om te mogen stagelopen bij Henk, toen al een begrip in de regionale sportwereld.

“Die avond was mijn vuurdoop. Het was erg warm daar, door het weer en door die altijd borrelende paraffinepan. Zwetend en toch wel gespannen wreef ik mijn gezicht droog. Vervolgens werd ik vuurrood omdat Henk voor de gelegenheid de olie had gemengd met Cramer-redhot! Henk lag hikkend van de lach over de tafel.”

Henks 94e verjaardag in coronatijd

Uitspraken

Hardlopen is geen kunst, het is een gave. Michel en Francis hebben de gave.

Uit het boek 125 jaar PAC van Pim Bijl:

‘Het is geen feessie’,
‘Chanteleuren’,
‘Sudderen’,
‘Kijken wie de blankste billen heb’,
‘Jubo’,
‘Laat je vallen’,
‘Kijk nou uit, anders krijg je pijn in je poten’,
‘Ploeg van licht en donker’,
‘Voor een zoen doe ik het zachies’,
‘Het duurvermogen gaat vanzelf mee’.

Michel

“Henk was altijd kort en krachtig: ‘Goed gedaan’, ‘Luister maar naar mij, dan komt het goed’, ‘Ik wist dat je het kon, ik zag het al in de trainingen’.”

– Michel

“Het was bemoedigend en gaf rust. Behoorde je tot het vrouwelijk geslacht dan werd overal “wijffie” achter geplakt. Maar hij kon dat zeggen.”

Michel traint al vanaf zijn zeventiende bij Henk. Met Henk liep hij 9:20 op de 3000 m steeple en werd vijfde van Nederland.

De liefde voor lopen wordt doorgegeven.

De trainingsinstructies vooraf waren luid en duidelijk. Nieuwelingen die de gecodeerde trainingstaal niet begrepen kregen te horen achter wie ze aan moesten lopen. Als je in je jeugdige enthousiasme trainingsideeën opperde die niet helemaal strookten met ‘de wetten van gezond verstand en een uitgebalanceerd schema’, dan was het antwoord: “Ja doe maar,” gevolgd door de opmerking: “Als je tenminste pijn in je poten wilt krijgen.”  De uitkomst laat zich raden. “Niet te gek hard,” kreeg je dan te horen. Wij zeiden dan tegen elkaar: “Niet te hard, gek”.

Schema’s kreeg ik nooit van Henk. Als ik voor mezelf wilde trainen dan vroeg ik gewoon wat ik zo ongeveer moest doen. Hij had wel een boekje bij zich waar hij schema’s had opgesteld en tijden noteerde. Zo kon hij de trainingen met elkaar vergelijken en je vorm in de gaten houden. Door lang bij hem te trainen had je wel een idee wat het aan afstanden en herhalingen ging worden. Dinsdag wat langer dan donderdag, in de winter wat langer en met kortere pauzes dan in de zomer. Binnen die algemene kaders was er, rekening houdend met weer- en baancondities, wel de nodige flexibiliteit qua invulling. Bij warm weer bijvoorbeeld weg van die hete baan en het bos in. Heuvel op, heuvel af. Heuvel af moest je je dan vooral laten vallen. Gelukkig namen we niet alles letterlijk.

Soms kregen we als traktatie, na de training onaangekondigd een “toetje”. Een extra afstandje dus. En die moest maximaal. Dab riep hij:

“Laat maar eens zien wat je waard bent, het is geen feessie”

Pim

Pim Bijl hardloper, verslaggever AD Sport, staat naast het ziekenhuisbed waar Henk ligt te slapen. Henk doet zijn ogen open en zegt: “Pim, vuile kolere aap!”

Henk en ik bleven elkaar regelmatig bellen, de voorbije jaren. Heerlijke gesprekken met een unieke man, ondanks de bijna zeventig jaar aan leeftijdsverschil tussen ons twee. Complicerende factor was dat zijn gehoor achteruitging. Zijn humor niet. Toen ik voor mijn werk in Amerika was en hij mij door het tijdsverschil middenin de nacht wakker belde, nam ik versuft de telefoon op:

“Henk, leuk dat u belt maar ik ben in Amerika.”
“Pim!
“Henk…”
“Wat?”
“Ik sliep nog, het is hier nacht.”
“Hè?”
“Henk, leuk dat u belt, maar u moet weten dat…”
“Mot je is luisteren, als je nog één keer U zegt, sla ik je dood.”
“In Salt Lake City werden die nacht de buren wakker door mijn harde lach.”

Pim gaat dit jaar voor een marathon onder de 2:30 en wordt door Michel Butter en Guido Hartensveld begeleid, maar rode draad zullen de tips van Henk zijn.

Anieke

Ik heb denk ik een jaar of 15 bij Henk getraind- altijd informeel, maar we trainden hard en hadden een hele gezellige en snelle groep. We trainden bij PAC maar de relatie was altijd een beetje vaag. De meeste andere trainers wilden niet veel met Henk te maken hebben, maar lieten ons ook gewoon onze eigen gang gaan. Ze waren maaar al te blij met de inbreng van onze groep in alle competitie ploegen.

Toen Henk aan had gegeven te willen stoppen, hij was toen 90 jaar, was het echter heel duidelijk: Henk verdiende een onderscheiding. Het PAC bestuur ondersteunde de aanvraag en het Atletiekunie bestuur besloot unaniem dat Henk een erespeld van de Bond verdiende. Maar helaas we hebben hem nooit kunnen uitreiken. Henk bleek helemaal geen lid, niet van PAC en niet van de Atletiekunie…nooit geweest ook!!!

Mieke

“Wat hij altijd zegt als hij mij ziet: ‘Ik zie je nog komen. En dat je zegt: ik geloof dat ik bij deze groep hoor’.”

Heel fijn dat Henk op onze bruiloft kwam en naar de trainingsweekenden. Soms zette we Henk in het  zonnetje met taart na de training, daar genoot hij ook heel erg van. Dan zei hij: ‘Nee, ik moet niet te veel snoepen, dat kan ik niet hebben.” Lilian en ik zijn nog samen met Henk kleding wezen shoppen, als cadeautje voor zijn verjaardag bij de C&A. Dat was erg gezellig. Hij ging met een tas kleding de winkel uit. Henk heeft voor ons de koelkast in zijn auto vervoerd, toen we in ons appartement kwamen wonen. Henk is altijd behulpzaam. Henk nam ook altijd zijn hele moestuin oogst mee naar de training. Kregen we appels, courgettes.

Lars

Henk tegen Lars in het ziekenhuis: ”Je hebt een geweldige vrouw.” Lars: “Ik heb geluk.” Henk: “Geluk is met de domme.”

Bruiloft JD en Laura

Henk was er altijd bij belangrijke momenten

Wouter

Wouter beschrijft zijn valpartij bij de Pelikaan. Nu was ik (Danielle) daar toevallig bij. Het leek op een massa valpartij die je alleen in wielrennen ziet. Onze groep was ondanks de gezelligheid nogal resultaatgericht. Zodra er een startsein werd gegeven verdween het licht uit de ogen van zeker de mannelijke lopers.

Michel zei zacht in het oor van JD: “Pak ze..” JD knalde naar voren, nam in zijn snelheid Wouter en Pieter Jan mee, waarna je de lichaamsdelen over het asfalt hoorde schraapen. PJ was in shock zat verdwaast op de grond. Wouter dacht dat hij zijn enkel had gebroken en zijn pols deed ook een beetje pijn. Verder lopers met schaafwonden en bloed.

“Henk gaf een klap op mijn pols en constateerde dat deze niet was gebroken. … In het ziekenhuis bleek de pols toch gebroken.”
– Wouter

 

Ron

Bij de trainingen werd er niet gelanterfantert. Treintje 800, koppeltrainingen, pyramidelopen, sudderen tussen de afstand. ‘Laat je vallen van de heuvel’. Ieder jaar deden we Henks Kerstcross. Ik ging dan om 7 uur ‘s ochtends met Henk het parcours in het Kralingse Bos uitzetten. De laatste jaren deed ik dat, maar stond Henk wel bij de start en finish.

Henk

In het ziekenhuis oogt zijn lijf kwetsbaar, zijn ogen fel, zijn uitspraken als vanouds: “Wat ben ik blij, dat ik jullie nog zie.”

“Ik heb een fantastisch leven gehad. Ik ben bevoorrecht dat ik met jullie mocht werken.”

We nemen binnenkort afscheid van een prachtige hardlooptrainer. Henk met jou trainen was een feessie.

8 Reacties

  1. Peter

    Ik leerde Henk kennen in 1986 tijdens de trainingen die ik met een vriendengroep deed op de trimbaan in Barendrecht. Ik maakte soms een praatje met hem en merkte hoe enthousiast hij was en omging met de mensen die hij trainde . Ik besloot in 1989 mijn 1e marathon te gaan lopen en had het doel deze binnen de 3;15 te lopen. Ik vertelde dit aan Henk, waarop hij zei “als je dat niet lukt kom je maar bij mij trainen”. Slot van het liedje was dat ik bij hem ging trainen, zowel bij de groep in Barendrecht alsook bij PAC Rotterdam. De trainingen waren zwaar, mar bijzonder prettig met veel humor. Iedere vrijdagavond lag ik bij Henk op de massagetafel, ook daar met de humor die ik nooit zal vergeten. Tijdens een wedstrijd, de 230 km Heijplaat, fietste Henk het laatste stuk met mij op en schreeuwde “HOUDT DIE PAS LANG””EN DRIE TEGELS EN DRIE TEGELS”, dat laatste bleef hij maar herhalen, ik liep na verloop van tijd al een poosje op zwart asfalt, maar Henk bleef maar roepen “EN DRIE TEGELS EN DRIE TEGELS”, waarop ik zei, ik zie helemaal geen tegels…hij viel bijna van zijn fiets van het lachen. Ik heb mede dankzij Henk mijn vrouw leren kennen, tot op de dag van vandaag zijn wij daar erg blij en gelukkig mee. Henk heeft mij buiten het hardlopen geleerd, de humor in te zien en de betrekkelijkheid van het leven, doorzetten op momenten dat het soms tegenzit, al met al een weergaloze man, met zeer veel kennis van lopen. Ik zal je nooit, nooit vergeten.!!

    Antwoord
  2. Francis

    Tjé, Daniëlle, gewèldig! Wat heb je dat mooi gedaan en snel!! Prachtige ode aan Henk

    Antwoord
  3. Peter

    Ik leerde Henk kennen in 1986 tijdens de trainingen die ik met een vriendengroep deed op de trimbaan in Barendrecht. Ik maakte soms een praatje met hem en merkte hoe enthousiast hij was en omging met de mensen die hij trainde . Ik besloot in 1989 mijn 1e marathon te gaan lopen en had het doel deze binnen de 3;15 te lopen. Ik vertelde dit aan Henk, waarop hij zei “als je dat niet lukt kom je maar bij mij trainen”. Slot van het liedje was dat ik bij hem ging trainen, zowel bij de groep in Barendrecht alsook bij PAC Rotterdam. De trainingen waren zwaar, maar bijzonder prettig met veel humor. Iedere vrijdagavond lag ik bij Henk op de massagetafel, ook daar met de humor die ik nooit zal vergeten. Tijdens een wedstrijd, de 30 km Heijplaat, fietste Henk het laatste stuk met mij op en schreeuwde “HOUDT DIE PAS LANG””EN DRIE TEGELS EN DRIE TEGELS”, dat laatste bleef hij maar herhalen, ik liep na verloop van tijd al een poosje op zwart asfalt, maar Henk bleef maar roepen “EN DRIE TEGELS EN DRIE TEGELS”, waarop ik zei, ik zie helemaal geen tegels…hij viel bijna van zijn fiets van het lachen. Ik heb mede dankzij Henk mijn vrouw leren kennen, tot op de dag van vandaag zijn wij daar erg blij en gelukkig mee. Henk heeft mij buiten het hardlopen geleerd, de humor in te zien en de betrekkelijkheid van het leven, doorzetten op momenten dat het soms tegenzit, al met al een weergaloze man, met zeer veel kennis van lopen. Ik zal je nooit, nooit vergeten.!!

    Antwoord
  4. Sonja Bres

    Wat een mooi stuk over een fantastisch mens en trainer!
    Zal hem nooit vergeten. Ondanks dat ik door mijn ms niet meer loop, kom ik af en toe nog bij hem kijken en is hij altijd geiintereseerd in hoe het met je gaat. Ik zal zijn pruimen uit zijn tuin missen.❤️‍🩹

    Antwoord
  5. Inge du Pon

    Geweldig geschreven en geen woord van gelogen. Fantastische man. Ik train al 35 jaar bij hem en hij kent mij door en door. Veel van hem geleerd en hij was er ALTIJD . Ik zal hem vreselijk missen maar heeft een speciaal plekje in mijn hart.

    Antwoord
  6. Eric Rennert

    Ongelooflijk veel plezier beleefd met hem maar dus niet op de massagetafel. Wat een sterke vent komt vast door die appels ..logisch dat ie niet lid was, kon hij lekker vrij zijn. Een tijdperk afgesloten.

    Antwoord
  7. Gerda Honkoop

    Wat een mooie verhalen. Betreffende de massages. Henk masseerde in een hok achter de kantine. Op een gegeven moment moest Henk van de toenmalige baanbeheerder (hebben we ook oo het Langepad gehad, niet altijd atletiekliefhebbers volgens mij) eruit, want die ging dat hok voor zijn eigen spullen gebruiken. Als ik het goed heb werd het een soort opslag voor zijn eigen zaakje. Joop Kloos, een vriend van hem en ook hardloper, wel een oudere, zei dat hij bij hem thuis wel een massagebank ging maken en dat er daar kon worden gemasseerd. En zo geschiedde. Ik ben daar meerdere malen bij hem thuis geweest waar Henk kon masseren. Diverse PAC’ers zijn daar door Henk fit gehouden.
    En het bijzondere is dat ik later een relatie met Joop kreeg en toen hoorde dat Henk en Joop al heel lang vrienden waren en dat hun vrouwen met hun kinderen ook regelmatig met elkaar leuke dingen deden. Ook kreeg ik van Henk groenten en/of fruit van Henk uit zijn eigen tuin. Henk is altijd een zeer bijzonder mens geweest. Ik heb veel respect voor hem. Ik heb genoten van de verhalen.

    Antwoord
  8. Rene Tazelaar

    Wat geweldig geschreven. Geweldige man. Dankzij Henk liep ik de marathon eind jaren ‘90.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *