Gaat Feyenoord nog winnen? In de voetbal wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van een sportpsycholoog. Toch worden er rond zo’n wedstrijd rare dingen gezegd over de mentale factor. Ik werd geïnterviewd door RTV Rijnmond.

Bekijk hier de video terug  (vanaf ongeveer 14 minuten ben ik aan het woord)

Martijn Krabbendam van Voetbal International benoemt in de studio “Natuurlijk moet Feyenoord geen goeroe in huis nemen.” Ook sprak hij over een: “Vrouw die gekke dingen met je doet.”

Uuhhh?

Sportpsycholoog in de voetbal

In de voetbal wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van een sportpsycholoog. Alleen uitspreken dat een kampioenswedstrijd wel wat met je zenuwen doet is weer wat anders.

Je hoeft geen deskundige te zijn, om te zien dat Feyenoord bezweek onder de spanning bij Excelsior. Krabbedam heeft gelijk dat er dan niet per direct een sportpsycholoog moet worden ingevlogen. Als het goed is hebben ze het hele seizoen al mentaal getraind en weten ze hoe ze het volgende week gaan aanpakken.

Hieronder mijn visie

Winnen werkt  goed. Dat heeft invloed op de mentale gesteldheid van de spelers en vertrouwen in elkaar. Verlies kan voor onrust zorgen. Tegen het einde van de competitie gaat de druk omhoog. Feyenoord wist dat dit spannende stuk ging komen, dus als het goed is hebben zij zich hier al op voorbereid. Giovanny van Bronckhorst lijkt mij een positief en sympathiek mens wat de spelers zeker zal helpen. Mentaal kunnen ze  een paar dingen aanpakken:

Bereid je voor op tegenslag

  • Tegendoelpunt in de eerste speelminuten;
  • Er vallen belangrijke spelers weg;
  • De druk gaat omhoog ‘ze moeten nu winnen’;
  • Herstel na een tegendoelpunt.

Richt je op voetbaltaak

Meerdere wedstrijden valt er een doelpunt in de eerste minuut. Dat kan een keertje pech zijn door een onterechte vrije schop. Ik acht de kans groot dat de focus bij aanvang van de wedstrijd nog niet optimaal is. Spelers zorg dat je direct bij aanvang taakgericht bent. Je aandacht gaat naar de bal en de spelers die op dat moment er toe doen.

Natuurlijk is het waardeloos als sterke spelers weg vallen. Toch vertrouw de spelers waar je mee hebt te dealen. Iedere speler is even belangrijk. Maak afspraken hoe je elkaar versterkt.

Spanning reduceren, zin hebben in de wedstrijd en weten hoe je gas geeft en remt. Je ziet Usain Bold niet voor niets een paar keer een diepe ademhaling doen voor de start. Leg vast waar je als team voor gaat (winst dat is logisch) en hoe je dit wilt gaan bereiken. Zoek vooraf al oplossingen voor mogelijke problemen.

Na een tegendoelpunt zie je twee scenario’s: te veel GAS (emotie): ‘kip zonder kop spel’ of te veel REM (denken): tempo is eruit, veilig spelen. Je ziet dan spelers keuzes maken, waardoor je denkt ‘hoe kan dit’.

Een speler als Kuyt kan een team resetten met powerwoorden (hier staan wij als team voor). Daarnaast moeten spelers ook zelf zorgen dat ze in het ‘hier en nu’ spelen en alleen bezig zijn met de spelsituatie van dat moment.

Feyenoord laat wat moois zien!